A rendőrség Kaliforniában a drónok vízi mentésre való használatát teszteli

| |

A San mateoi seriff hivatal a drónok vízi mentésre való használatát teszteli. 2019-ben és 2020-ban a San mateoi seriff hivatalnál a vízimentéssel kapcsolatos esetek száma megkétszereződött és 2021 januárjában két ember megfulladt.

A rendőrség által tesztelt drón nem a vízre szállva segítene a bajba jutott embereken, hanem egy mentőmellényt szállítana amit a bajba jutott embernek ledobna. A mentőmellények hordozásához és ledobásához a drón egy egyedülálló hasznos terhet használ, amely a mentőmellényt a helyén tartja. Miután a drónpilóta a bajba jutott személy fölé irányította a drónt, a mentőmellényt a vezérlőfelületen található gomb segítségével kiengedheti.

A drón segítségével a vízimentők gyorsabban tudnak a bajba jutott emberen segíteni, mivel a drón pár percen belül képes eljuttatni a mentőmellényt a vészhelyzet helyszínére. A drón a mentőmellény szállításával a mentés első lépését tenné meg, segítené a bajba jutott személy vízfelszínen maradását amíg a vízimentők meg nem érkeznek a helyszínre és további segítséget nyújtanak az úszónak.

Egy másik, vízi mentésre való felhasználást a drónoknak Santa Barbarán tesztelik. A SharkEye nevű projekt keretében a vízimentők drónok segítségével figyelik a vizet cápák után kutatva. Jelenleg a kivitelezés manuálisan történik: a pilóták a drónok segítségével keresnek cápákat a vízben, majd rádióadással jelentik az aznapi eredményeket. A kutatók azonban egy olyan rendszeren dolgoznak, amely az AI és a drón technológiát ötvözi az egész folyamat automatizálására, a drón repüléstől kezdve a vizuális adatok elemzéséig, így automatikusan készíthetők jelentések, amelyek azonosítják a cápák jelenlétét a óceánban.

Ezek az ígéretes projektek segíthetnek a vízimentőknek, hogy növeljék az úszók biztonságát és több életet menthessenek.

(Forrás: https://uavcoach.com/drone-lifeguards/)

Előző

A NATO Puma 3 AE UAS-t rendelt az AeroVironmenttől

Egy tanulmány szerint Magyarországnak 269 millió eurót hozhat a precíziós mezőgazdaság az 5G révén

Következő