Az angol Civil Repülési Igazgatóság engedélyezte a tesztet a rutin BVLOS műveletek kialakításához

| | , ,

Az Egyesült Királyság Civil Repülési Igazgatósága (CAA) engedélyezte a sees.ai drón szolgáltatónak, hogy teszteljék a gyakorlati BVLOS operatív műveleteket. Az engedély egy tesztprojekt részeként jön létre, hogy igazolják a működési koncepciót, még mielőtt megnyitnák a gyakorlati BVLOS repülés lehetőségét a szélesebb piac előtt. A sees.ai vállalat BVLOS irányító-vezérlési megoldásokat kínál drónkezelők számára.

A sees.ai sajtótájékoztatója alapján, az engedély lehetővé teszi a sees.ai számára, hogy BVLOS repüléseket hajtson végre három tesztpályán előzetes hatósági engedélyeztetések nélkül. A szóban forgó akadályozó tényezőt megszűntetve, az engedély lehetővé teszi a drónipar rohamos fejlődését. Így lehetővé válik a BVLOS repülések 46 m alatti végrehajtása, de a művelet megköveteli egy megfigyelő állandó látótávolságon belül való tartózkodását, aki szükség esetén kommunikálni tud a drónpilótával.

A fejlesztők és a Civil Repülési Igazgatóság olyan megoldásokon dolgoznak, mint például a felismerő és elhárító rendszerek, amelyek növelhetik a jövőbeli drónos műveletek biztonságos kivitelezését. Az ezen repülésekből nyert információk segítségével elemezhetik a műveletek sikerességét és fel tudják mérni a hasonló repülések alatt fennálló általános veszélyeket, melyek nem csak a szóban forgó három tesztpályán jelentkeznek.

Ez a számottevű előrelépés az Egyesült Királyság Civil Repülési Igazgatóság “Innovation Sandbox” útmutatása mellett valósult meg. Az “Innovation Sandbox”-ot 2019 májusában hozták létre, annak érdekében, hogy a repülésbiztonsági kockázatokat tudják vizsgálni és biztonságos, felhasználóbarát megoldásokat fejlesszenek ki. A sees.ai az első olyan tagok között volt, akit 2019 szeptemberében az “Innovation Sandbox”-ba beválasztottak. Ez az új engedély az UK Research&Innovation repülés és űrrepülés kezdeményezésének is egy korai sikerét jelzi.

(Forrás: https://www.unmannedairspace.info/latest-news-and-information/uk-caa-authorises-concept-trial-for-routine-beyond-line-of-sight-operations-with-sees-ai-command-control/)

Előző

A japán Global Hawk UAS sikeresen teljesítette első repülését

A Blue Bear a új technológiája a BVLOS műveleteket végrehajtó drónrajokat segíti

Következő