A svéd rendőrség körübelül 350 rendőrdrónt alkalmaz a közbiztonsági programjában

| |

Amikor 2015-ben a Svéd Rendőri Hatóság Svédország vezető rendőri szervévé vált – ezzel lényegesen elrugaszkodva az azelőtt évtizedekig meghatározó regionális fennhatóságok által irányított rendőri erők szerveződésétől – az ország elkezdte felfedezni a drónok használatát közbiztonsági műveletek ellátásához.

Egy 2017-ig tartó kísérleti program keretein belül Svédország nem csupán a pilóta nélküli légijárművek lehetséges közbiztonsági felhasználásait vizsgálta meg, hanem beleásta magát a legjobb drónszabályozásokba, drónos felhasználásokba és folyamatokba, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy ezek a drónos műveletek megfelelnek a svéd törvények előírásainak.

Az ország hivatalosan 2018-ban indította el a rendőrségi drónprogramját, a korábbi helikopterpilóta, Rickard Henningson vezetésével. A rendőrség minden szegmensének megadatott a lehetőség, hogy drónpilóta képzésben vegyen részt és engedélyt szerezzen a drónok bevetésére.

A projekt kezdetén kevés képzett drónpilóta volt a rendőri erők soraiban. Ma már több mint 200 rendőr van szerte Svédországban, akik megszerezték a engedélyüket drónok rendőri felhasználására. Ez lehetővé tette a Svéd Rendőri Hatóság számára, hogy a programban résztvevő egységeket drónokkal lássa el, további törvényszéki csapatok mellett.

Milyen műveletekhez alkalmazza a drónokat a svéd rendőrség?

A svéd rendőrség többek között képeket és videófelvételeket készít a tetthelyekről drónok segítségével ezzel csökkentve annak az esélyét, hogy a bizonyítékok “beszennyeződjenek”. A rendőri drónok továbbá légi felderítéssel segítik a tűzoltó szervek munkáját tűzeseteknél, olajszivárgásoknál illetve természeti katasztrófáknál.

Ezenkívül, Svédország a rendőri drónokat a közbiztonság fenntartására is felhasználta a drónokat nagyobb közösségi eseményeknél, mint például focimeccseken, választási kampányoknál és tüntetéseken. Továbbá ezek a dróntechnológiák a kereső és mentő műveletek során is hasznosnak bizonyultak.

Malmöben, ami Svédország harmadik legnagyobb városa, a drónokat rendszeresen reptetik olyan negyedek nyilvános terein ahol a drogkereskedelem illetve a szervezett bűncselekmények számai 2019-ben magasnak bizonyultak. A rendszeres járőrözéssel és egyéb biztonsági intézkedésekkel a drónok segítettek a bűncselekmények megakadályozásában. Mivel a rendőrök tiszteletben tartják a lakosok személyi jogait, így a drónokat üzemeltető rendőri szervek a légi felvételeket és fotókat felhasználhatják a nyomozás és a bírói eljárás során. Ezek a drónos felvételek gyakran kapnak döntő szerepet olyan bírósági tárgyalásokon, ahol nincsenek szemtanúk.

Miért használ a svéd rendőrség drónokat helikopterek helyett? Milyen fajta drónokat alkalmaz a svéd rendőrség?

A rendőri drónprogram rohamos fejlődését a helikopterek hiánya idézte elő. A Svéd Rendőri Hatóság 9 helikopterrel rendelkezik, amelyeknek 1 órás reptetése 3,000€-ba kerül a hivatalnak. Ezzel szemben a gyorsan bevethető drónok (mint például a DJI Mavic 2 Enterprise sorozat tagjai) a légi megfigyelés költségét 200%-al csökkentették. Így a drónok egy hatékonyabb, olcsóbb alternatívának bizonyultak a helikopterekkel szemben. Ezenkívül, a drónok nem hívják fel magukra a figyelmet, így egyes operációk sikeresebben végrehajthatóak drónokkal mint helikopterekkel.

Ám a Svéd Rendőri Hatóság nem csupán a drónok hasznos alkalmazását fedezte fel, hanem arra is rádöbbent, hogy a maximális hasznosság érdekében különböző műveletek különböző típusú drónokat és különböző hasznos terhet igényelnek.

Nagyszabású rendfenntartás esetére a svéd rendőrség az erős vizuális szenzorral rendelkező Matrice V2-t alkalmazza. A drón lehetővé teszi, hogy a rendőrök gyorsan feltérképezzenek nagyobb területeket 2D-ben és a képi anyagnak megfelelő intézkedést hajtsanak végre. Ezenkívül a drón hőérzékelő kamerák mind a menekülő bűnözők elkapását mind az eltűnt személyek megkeresését elősegítik. Előző évben, a Svéd Rendőri Hatóság több mint 150 mentő műveletet hajtott végre ezen drónok segítségével.

Az igazságügyi kivizsgálásoknál elsősorban a Mavic 2 Pro-t alkalmazzák a svéd rendőrök. A drónt a svéd HasselBlad kamerával látták el, amely kimagasló képminőséget biztosít mind fényes mind sötét környezetben. A rendőri hivatal még a Mavic Mini-t alkalmazza beltéri műveletekhez, de a legtöbb vízi illetve motorkerékpáros rendőri műveletet a Mavic 2 Zoom, a Mavic 2 Enterprise és a Mavic 2 Enterprise Dual segítségével látják el.

Svédország rendőri drónprogramja gondoskodik arról, hogy egyik rendőri művelet se szenvedjen hiányt drónokban. Ugyanakkor minden drónrepülést egy magas rangú hivatalnoknak kell jóváhagynia. Az engedélyeztetési procedúra a rendőrök helyszínre érkezésével párhuzamosan zajlik. Amint a rendőrök megkapják a repülési engedélyt, a drónpilóta egy repülés előtti drónvizsgálatot végez, majd a műveleteket az előírt eljárásnak megfelelően végzi el. Ezenkívül a drónos műveleteket végrehajtó csapatnak kötelező jelentést kell adni minden drónos műveletről. Ez a repülési procedúra lehetővé teszi, hogy a közbiztonsági drónos műveletek hasznosabbak és biztonságosabbak legyenek.

(Forrás: https://enterprise-insights.dji.com/user-stories/how-swedish-police-started-case-study?utm_content=162599281&utm_medium=social&utm_source=linkedin&hss_channel=lcp-2630048)

Előző

A mexikói drogkartell kamikaze drónokkal támadt a rendőrökre

Drónokat használnak a balatonboglári rendőrök közúti ellenőrzéshez

Következő