San Franciscoban drónokkal veszik fel a harcot a hulladékok ellen

| |

Kaliforniai kutatók drónos képanyagok és a legújabb mesterséges intelligencia ötvözésével egy régóta égető problémát kívánnak megoldani: a műanyag és egyéb hulladékok megtalálását a partok mentén, mielőtt az óceánba kerülve ezek az anyagok tovább szennyeznék a környezetet.

A San Francisco-i Torkolati Kezdeményezés (SFEI) – a Kaliforniai Óceánvédelmi Tanács, a Kaliforniai Közegészségügyi Minisztérium és az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatalának támogatásával- DJI Mavic 2 Pro drónokat üzemeltet a kijelölt partszakaszok mentén és fotókat készít a területről. Ezeket a képeket valós időben dolgozzák fel, így sokkal gyorsabban és pontosabban találják meg a hulladékot mintha hagyományos módszereket alkalmaznának.

Egy másik előnye a drónok használatának az emberekkel való kereséssel szemben, hogy a drónok segítségével a kutatók többször át tudják fésülni ugyanazt a területet. Ezenkívül, a viszonylag olcsó Mavic 2 Pro üzelemtetése, a hagyományos megoldásokkal szemben, nem igényel nagy költségvetést.

Az SFEI a mesterséges intelligánciával felszerelt drónokkal elsősorban nagyobb hulladékokat keresett, viszont egy újonnan indított projekt keretében kisebb szemétdarabokat is képesek keresni hasonló megközelítéssel. A Kaliforniai Közegészségügyi Minisztérium támogatásával az SFEI egy olyan algoritmust is létrehozott, amelynek segítségével a cigarettacsikkeket is megtalálhatják.

Ezt az új algoritmust felhasználva a drónokkal 18 méteres magasságból készítettek képeket a kutatók és a cigarettacsikkek 90%-át sikeresen észrevették kemény felületeken (mint például aszfaltozott parkolókban). Az intézet jelenleg az algoritmus finomításán dolgozik, hogy a jövőben parkokban és járdák mellett is sikeresen észleljék az eldobott cigarettacsikkeket.

(Forrás: https://dronelife.com/2021/04/26/drones-for-the-environment-battling-trash-in-san-francisco-estuaries/)

Előző

Az EASA közzzétett egy rövid videót, ami az új drónszabályozásokat egyszerűen magyarázza el

A Mejzlik Propellers és a UBIQ Aerospace az UAV eszközök propellereinek jegesedése elleni megoldást fejleszt

Következő