A Cloudless startup drónja közel 25 000 méter magasan repült tengerszint felett

| | ,

A lengyel startup cég ULEP-1 (ultra-long endurance platform) drónjával sikeres repülést hajtott végre 24 784 méter magasságban.

A 2 és fél órás repülés alatt teszteket és kutatást végeztek a drón segítségével. A dróna pontosan a számára kijelölt helyen landolt. A világszinten innovatívnak minősülő légijármű egészét Lengyelországban tervezte és gyártotta a Cloudless csapata. Továbbá az EASA jóváhagyta a drónnal végrehajtott repüléseket.

A drónt kutatási célokon kívül a Cloudless mérnökei arra használják, hogy egy pszeudo-műholdat alkossanak meg, amely képes huzamosabb ideig a Föld troposzférájában maradni. A pszeudo-műholdak képesek a repülőgépek és a műholdak közé eső teret lefedni.

A napelemekkel ellátott pilóta nélküli légijárművek (amelyek pszeudo-műholdakként funkcionálnak) képesek lesznek hetekig, hónapokig vagy akár egy évig is a sztratoszférában maradni. Ezek a drónok általában olcsóbban előállíthatóak mint a műholdak és a Föld pontosabb, valós idejű megfigyelését teszik lehetővé.

Világszerte több óriáscég leányvállalata dolgozik pszeudo-műholdak fejlesztésén, mint például a Facebook, Airbus, Google, BAE Systems és a HAPSmobile leányvállalatai.

(Forrás: https://dronedj.com/2021/04/28/cloudless-uav-startups-drone-swoops-through-the-stratosphere-nearly-25000-meters-above-earth/, https://www.suasnews.com/2021/04/cloudless-polish-stratospheric-uav/)

Előző

Az Exyn drónjai elérték a 4-es autonóm üzemelési szintet

A MĀUI63 Drón segít a veszélyeztetett delfinek megmentésében

Következő