A MĀUI63 Drón segít a veszélyeztetett delfinek megmentésében

| |

A világon összesen 63 Māui delfin él, Új-Zéland nyugati partjainál, és a faj a kihalás szélén áll.

A Māui delfinek száma az 1970-es években megtizedelődött, ugyanis az újfajta halászhálókat használó cégek hálóiba a delfinek beleakadtak és elpusztultak. Egy évtizeddel később, amikor a környezetvédelmi aktivisták észrevették a Māui delfinek számának rohamos csökkenését, és elkezdték a faj védelmét, már csupán pár száz egyed élt.

Azóta a kutatók repülők és csónakok segítségével követték a Māui delfineket. Ugyanakkor ezek a megoldások költségesnek bizonyultak és ritkán szolgáltak új adatokkal.

A Māui Projektet azért hozták létre a kutatók, hogy a Māui63 drón segítségével mentsék meg a kihalás szélén álló delfineket. A drónok üzemeltetése sokkal költséghatékonyabb mint a repülőké és gyakrabban is lehet őket reptetni. Ezenkívül a drónokkal készített képi anyagokat nem kell a szakértőknek külön elemeznie ahhoz, hogy észrevegyék a delfineket a vízben.

A folyamatos fejlesztés alatt álló drón nem csupán követi a Māui delfineket, de információt gyűjt a delfinek viselkedéséről, környezetéről és a delfinek populációjának változásáról.

A tudósok remélik, hogy a gyűjtött adatok segítségével fel tudják mérni a delfinek veszélyeztetettségét és formálhatják az új-zélandi szabályozásokat a delfinek védelmének érdekében.

(Forrás: https://uavcoach.com/maui63-drone/)

Előző

A Cloudless startup drónja közel 25 000 méter magasan repült tengerszint felett

Egy új videó a világ vezető eVTOL gyártó cégeit mutatja be

Következő