Átadták Magyarország első hidrogén töltőjét, jön a Nemzeti Hidrogénstratégia

| | ,

Palkovics László innovációs- és technológiai miniszter adta át tegnap az első hazai mobil hidrogén-töltőállomást Budapesten, ami azt mutatja, hogy Magyarországon is belendülhet ez az egyre népszerűbbé váló alternatív energiahordozó. Palkovics László kiemelte, hogy a magyar hidrogénstratégiai jövőkép megvalósításában fontos állomást jelent az első töltőállomás átadása és tesztüzeme.

Fehér Könyv és Nemzeti Hidrogéntechnológiai Platform

A Nemzeti Hidrogéntechnológiai (NHT) Platform még tavaly április 27-én alakult meg, amely olyan szervezeti-stratégiai szakmai keretként kíván működni, amely többek között feltérképezi, bevonja, együttműködésre ösztönzi a hidrogéntechnológiák területén aktív hazai szereplőket, valamint támogatja a hazai és nemzetközi kapcsolatépítést.

Az NHT Platform megalakításának kezdeményezői és társszervezői a Valor Hungariae, az Eötvös Lóránd Kutatói Hálózat (ELKH) és a Magyar Hidrogén és Tüzelőanyag-cella Egyesület (MHTE) voltak.

Az NHT Platform gondozásában elkészült az úgynevezett Fehér Könyv – egy koncepcionális szakmai dokumentum- amely bemutatja és összefoglalja a hidrogéntechnológia felhasználásának lehetőségeit.

A Fehér Könyv alapján nagy az érdeklődés a hidrogéntechnológiai alkalmazások iránt Magyarországon. A felhasználás mellett a Fehér Könyv a hidrogéntechnológia hazai előállításának lehetőségeit illetve a hazai iparfejlesztési lehetőségeket is felmérte. A Fehér Könyv feltárta a lehetséges problémák túlnyomó részét és sok esetben javaslatot tesz a megoldáskeresés irányára. Ezek közé tartozik például a környezetkímélő hidrogén formák esetében – főleg a 2030 utáni időtávon – a kereslet és kínálat között szétnyíló „olló” kezelése (túlkereslet), illetve a hidrogén piac, illetve a szabályozási háttér hazai megalkotása, finomítása, amely lehetővé teszi például a hidrogén földgáz hálózati bekeverését, tárolását, közlekedési vagy éppen energiatárolási célú felhasználását.

Az NHT Platform által előkészített hidrogénstratégiát a kormány jövő héten tárgyalja és várhatóan elfogadja.

A hidrogéntechnológia felhasználása a dróniparban

A hidrogénstratégia elfogadása többek között a hazai drónipar fejődéséhez járulhat hozzá.

A világ első hidrogénmeghajtású drónját, a HyDrone 1800-at, a kínai Micromulticopter Aero Technology (MMC) készítette el 2016-ban. Azóta egyre több cég gyártotta le a saját fejlesztésű hidrogénmeghajtású drónját.

A LiPo akkumulátorokkal ellátott drónokkal szemben a hidrogénmeghajtású drónok magasabban és több ideig tudnak repülni, környezetkímélőbbek és könnyebben feltölthetőek.

Az új nemzeti hidrogénstartégia elfogadása többek között az innovációs lehetőségek új tárházát nyithatja meg a hazai drónipar előtt.

(Források: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210429/lepsenyi-istvan-elemi-erdekunk-hogy-reszt-vegyunk-a-fejlodesben-jon-a-nemzeti-hidrogenstrategia-480886, https://uavcoach.com/hydrogen-fuel-drones/, https://uavcoach.com/hydrogen-drone/)

Előző

Egy új videó a világ vezető eVTOL gyártó cégeit mutatja be

A Robotic Skies mesterséges intelligenciával ellátott drónkarbantartási szolgáltatást nyújt

Következő