EASA: az első eVTOL repülési engedély 2024-re várható

| |

Az EASA közzétette az első olyan széleskörű európai lakossági kérdőív eredményeit, amely a lakosság elvárásait vizsgálja a városi légi közlekedéssel (UAM) kapcsolatban.

A tanulmány három részből állt:

  1. Egy on-line kérdőívből, aminek keretében 4000 európai állampolgárt kérdeztek meg, hat különböző városból (Hamburg, Párizs, Barcelona, Budapest és Oresund);
  2. Egy felmérésből, ami során 40 olyan helyi, állami és európai részvényest kérdeztek egy 1 órás interjú keretében az UAM-ről;
  3. Illetve egy speciális zaj megítélési felmérésből amiben 20 résztvevők kérdeztek meg.

A tanulmány szerint a lakosok többsége (83%) támogatja az UAM kialakítását. A megkérdezettek egyetértettek abban, hogy minden városi vezetésnek létre kell hoznia a saját UAM rendszerét. A résztvevők az egészségügyi és sürgősségi drónokat tartották az UAM legfontosabb szereplőinek.

Bár a legtöbb lakos támogatja az UAM ötletét, a résztvevők aggodalmukat fejezték ki a városi légi közlekedés biztonságával és környezeti hatásaival kapcsolatban.

Jelenleg 12 eVTOL személyszállító program vár az EASA jóváhagyására. Az EASA szerint az első személyszállító eVTOL 2024-ben kaphatja meg a repülési engedélyt.

A teljes tanulmány elérhető ezen a linken: https://www.easa.europa.eu/sites/default/files/dfu/uam-short-report.pdf

Előző

A BETA Technologies 368 millió amerikai dollárt gyűjtött össze az EVA eVTOL programjához

A SkyCart bemutatta a világ első olyan szállítódrónját, amely egyszerre akár négy csomag szállítására is képes

Következő

Leave a Comment