Franciaország az Airbus Aliaca drónjait fogja alkalmazni haditengerészeti hajóin

| |

A francia hadsereg bejelentette az Airbus Aliaca tengeri ellenőrzésre, megfigyelésre és adatgyűjtésre való tanúsítását.

A drón, amelynek szárnyszélessége 2,2 méter, és akár 16 kg hasznos terhet is képes szállítani, hamarosan a francia haditengerészet hajóit fogja kísérni. Az Aliaca mini-drónok bevetése az Airbus-szal egy tavaly aláírt szerződés hatálya alá tartozik, amelynek értéke 19,7 millió dollár, és lényege légi rendszereket biztosítson a francia haditengerészet számára.

A francia haditengerészet – és tágabb értelemben a francia fegyveres erők – által a légi megfigyelési és adatgyűjtési technológiák felé történő elmozdulás a katonai tervezők körében megfigyelhető globális trend része. A mögöttes motiváló tényező az adatközpontú módszerek hatékony alkalmazása volt védekező és támadó célokra, amelyek lényegében lehetővé teszik a gépek számára, hogy ne csak az intelligencia gyűjtését, hanem az abból levont automatikus elemzést és következtetéseket is átvegyék.

Franciaország új 11 SMDM Airbus platformjának mindegyike két Aliaca mini-drónt tartalmaz, amelyeket a francia haditengerészet tanúsított a tengeren végzett tesztek sorozatát követően. A drón számos helyzetfelismerést, felderítést és megfigyelést végez a járőrhajókat körülvevő vizeken.

Az Airbus SMDM rendszereit a francia haditengerészet nyílttengeri járőrhajóinak, tengerentúli megfigyelőhajóinak és megfigyelő fregattjainak fedélzetén fogják bevetni mind katonai helyzetekben, mind nem harci küldetésekben, például mentési helyzetekben emberek felkutatására.

Előző

Az American Robotics mostantól már kereskedelmi célokra is alkalmazhatja drónjait

Drónok segítik a ritka, tibeti antilopok megfigyelését

Következő

Leave a Comment