Drónok segítik a ritka, tibeti antilopok megfigyelését

| |

Egy kínai kutatás egy Zenmuse H20N-nel felszerelt DJI M300 RTK drónt használt a vándorló, ritka tibeti antilopok megfigyelésére és nyomon követésére.

A “fennsíki tündéknek” becézett tibeti antilopok azon veszélyeztetett fajok közé tartoznak, amelyeket a Kínai Tudományos Akadémia Északnyugati Fennsíki Biológiai Intézetének tudósai igyekeztek megfigyelni egy közelmúltbeli vándorlási időszakban. A tanulmány július végén készült, körülbelül a női antilopok éves május-szeptemberi migrációs időszakának felénél a Sanjiangyuan régión keresztül, amely a Qinghai-Tibet vasút Wubei hídjának és a Qinghai-Tibet autópályának ad otthont. A megfigyelt terület 4,600 méteres magasságban volt, és nehezen megközelíthető terep volt, ami megnehezítette az állandó manuális megfigyelést nappali fényben – és gyakorlatilag lehetetlenné tette az éjszakai megfigyelést.

A terep jelentette kihívások leküzdésére a kutatók a DJI M300 RTK-ját használták a közeli csúcsok és völgyek ellaposítására, a Zenmuse H20N nagy teljesítményű zoom infravörös termikus képalkotását, éjszakai látását és lézeres funkcióit pedig a tibeti antilopcsordák folyamatos megfigyelésére.

Ezek az eszközök lehetővé tették a közvetlen, de nem feltűnő megfigyelést 500 és 600 méter közötti távolságból. A drón által gyűjtött digitális adatok sokkal pontosabb számlálási magasságokat és tiszta képeket is lehetővé tettek, amelyek lehetővé tették a kutatók számára, hogy azonosítsák a tibeti antilop egyéneket és különböző szokásait, amikor a reprodukciós területekre és azokból vándoroltak. Ezek közé tartozik a szakemberek számára korábban ismeretlen éjszakai viselkedés.

Az összegyűjtött adatokból nyert információkat a tibeti antilopok védelméhez fogják felhasználni.

Előző

Franciaország az Airbus Aliaca drónjait fogja alkalmazni haditengerészeti hajóin

A Zipline és a Jumia új együttműködése az afrikai drónos szállításokat szeretné javítani

Következő

Leave a Comment